Kunden får fråga – del 2

Då lämnar jag över stafettpinnen till min vän och kund Fanny som fått möjlighet att ställa 5 valfria frågor till mig om (typ precis vad som helst).

1. Om du bara fick göra en styrkeövning resten av ditt liv, vilken?
Marklyft. Svaret kom till mig tämligen omgående. Varför? För att denna styrkeövning i stort sett tar hela kroppen och framförallt balanserar upp för allt jobb kroppen gör med sin framsida (framåt-arbete), så får här baksidan jobba och bli stark. Jag känner alltid att kroppen blir mer balanserat stark i fram- och baksida när jag tränat marklyft; sen går ju marklyft att variera en hel del beroende på vart man vill lägga fokus.

2. Vilken yogaposition kräver mest fokus?

Oj,,, detta är nog högst individuellt. När jag yogar mediterar jag alltid samtidigt; rör mig till min andning och andas i takt med mina rörelser – allt annat får vila, stanna upp – därför är mitt fokus i nuet… Kommer det tankar som stör nuet andas jag ut och släpper taget. Men för de flesta tror jag balansövningar alltid kräver fokus vilket de flesta andra asanas inte gör på samma sätt (beroende på dagsformen) – så jag skulle säga enbenspositioner som exempelvis Utthita hasta padangusthasana.

3. Hur många par träningsskor har du?

Haha… vilken rolig fråga (tack).
Jag tänker mycket på miljön och klimatavtryck och älskar verkligen att fler och fler märken även förstår vidden av tillverkning och konsumtion. Därför kommer jag hädanefter leta mig fram till mer miljömedvetna skoval där skon återvinns som tex: https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/index-01.html#color=48453

Inneskor: 1 par
Löparskor: 3 par (1 par snabba, 1 par trail, 1 par distans).
Promenad/PW: 2 par
SUMMA: 6 par träningsskor

4. Mest komiska tränings- eller tävlingsminnet?

Oj,,, här blev jag tvungen att stanna upp och verkligen fundera ett tag… Komiska?… det händer ju alltid något på alla tävlingar vilket är lite utav charmen så här kommer ett minne från mitt första Sthlm marathon.

Det är sommaren 2017 och jag ska springa mitt första Stockholm marathon. Johan och Tove är med mig som stöd och hejarklack. Detta var då en idé som jag fick efter min hjärninflammation: “Allt är möjligt” för om jag har lyckats överleva denna skit med allt det ställde till med då kan jag ta mig igenom även ett marathon! Sagt och gjort stod jag på startlinjen och som jag log, njöt, hjärtat bultade och högtalarna spelade upp puls/hjärtslags-ljud högt att varenda hårstrå på min kropp reste sig. Detta händer! Men … till det kanske då komiska och väldigt typiskt mig, är att trots att jag tömt blåsan x antal ggr så blir jag ju likt förbannat nervöst kissnödig på vägen till starten…. ser mig omkring och det är hur mycket folk som helst som alla går åt samma håll och bara öppna ytor … där fanns ändå en gräsmatta och några män som klev ut och kissade med ryggen åt alla som passerade, vilket inte var konstigt av vad jag kunde höra… så va faan jag måste också kissa! Jag kliver ut i gröngräset och slår mig ner och hör då en röst: Ska HON kissa där? … Japp det ska hon minsann tänkte jag! Kan herrarna så kan väl jag få kissa! Gick kalas! Även om jag sedan typ 4 min innan start blev kissnödig IGEN och sprang ur min startfålla för att slå ner rumpan bakom en stor ek intill vägen (denna gången än mer blottad… men nöden har ingen lag!) … sen in i startfållan igen och då gick startskottet. Behövde inte kissa mer innan jag gick i mål. Score!

5. Hur motiverar man och peppar man en person till att börja träna?

Steg ett när jag får en kund till mig som vill träna men som inte vet hur – är att fråga:
Har du tränat något någon gång i ditt liv? I så fall vad?
Varför tränade du just det? Var det roligt?
Är det något du kan tänka dig igen?
Vad gillar du inte för träning?
Vilken typ av träning kan du stå ut med? (för det finns många som behöver hitta träning som man bara är “fine” med så att säga, för att hen egentligen inte gillar fysisk aktivitet). När jag som coach har kartlagt tycke/smak, mål och kanske drömmar kopplade till träning är det dags att börja jobba.

Då är min roll som coach väldigt viktig och detta är ett arbete som jag tar på största allvar då jag vet hur mycket fysisk aktivitet betyder för hela människan! Jag påminner då om alla positiva följder av den fysiska aktiviteten och hela tiden peppa, pusha lagom, hitta glädjen hos individen och lära känna den personen för att också lära mig hur jag som coach bäst hjälper min kund.

Det är viktigt att man förstår att alla gillar inte samma typ av träning. Även om jag älskar löpning så finns det ganska många som avskyr löpning och då är inte löpning svaret för den individen (även om det sker att kunder börjat älska löpning efter ett tag).

Det är också viktigt att förstå att all träning inte passar för alla. Vi lever i ett samhälle där vi matas av trender i sociala medier inom alla möjliga områden, bland annat träning. Då kan man lätt få för sig om att bara för att någon träningsprofil börjar med exempelvis Runstreak så måste jag också göra det (för om den klarar det så måste ju jag klara det).. men så är det inte. All träning är inte för alla kroppar.
Jag testade själv Runstreak 2017 inför mitt marathon som jag skrev om ovan och min kropp blev bara nertränad, sliten med smärtor både här och där; fungerar alltså inte för min kropp.
VIKTIGT att komma ihåg i ett samhälle där vi alla ska haka på alla trender.

Vad vill du?
Vad fungerar med din kropp och dina förutsättningar?
Vad tycker du är ROLIGT framför allt?
Viktigt att tänka långsiktigt för vi vill nog alla ha en sund och frisk kropp så länge som möjligt?!

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *